День толерантності

19.11.2021 11:58

Міжнародний день толерантності

16 листопада в світі відзначають День толерантності. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. В сучасному житті толерантність є необхідною, адже без неї не можемо уявити цивілізоване  суспільство. Ще з дитинства людина має розуміти необхідність поважати один одного, сприймати думки  інших, навіть якщо вони різняться від твоїх.

В нашому закладі освіти проведено низку заходів, під час яких дітям розповіли про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етносу або кольору шкіри. Ознайомили з  принципами, які  закріплені у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.

З учнями першого класу проведено заняття «Що таке толерантність?», де діти висловили свої думки стосовно даного питання, дізналися багато нового. Також, під час уроку, переглянули тематичні мультфільми, розглянули  цікаві картинки-ситуації та спробували знайти вирішення конфліктних ситуацій.

«Будьмо толерантними!», на таку тему відбулася бесіда з учнями другого класу. Класовод розповіла про важливість толерантного ставлення один до одного. Діти активно висловили власні думки, обговорили необхідність вміти ставитись без агресії до думок інших людей, до їх способу життя, віросповідання, звичаїв, традицій, ідей і почуттів.

Проведено бесіду «Що ми знаємо про толерантність?» і з третьокласниками. Діти пригадали основні принципи толерантної людини, як ми можемо проявити свою толерантність.

 Проведено заняття з практичним психологом на тему «Дружба всіх єднає». Діти оформили «долоньки щастя», на яких написали що потрібно для щастя кожній людині. Взяли участь у вправі «Якби я був чарівником», а також виготовили «ромашку  толерантності».

Педагогом-організатором проведено заняття  на тему"Ми всі різні, але всі рівні". Дітям розповіли , що толерантність - це ознака цивілізованого суспільства. Адже якщо ми хочемо жити в цивілізованому світі, маємо поважати один одного, сприймати думки інших, не принижувати та не ображати. Діти переглянули відео- презентації по даній темі. Працюючи в групах діти визначили риси толерантної людини, обговорили як кожен може проявити свою толерантність, сформували "Правила толерантного спілкування", записали асоціації до слова толерантність. На завершення заняття всі отримали цікаві розмальовки.

В четвертому класі відбувся  «Урок толерантності». Учні переглянули соціальний відеоролик і розглянули декілька ситуацій з життя. Учні оформили свої думки у малюнках.

Також з четвертокласниками відбулося заняття з психологом. З дітьми проведено такі вправи, як «Долонька толерантності», «Асоціація», «Бінго», «Будь доброзичливим».

Всі заходи були проведені з метою виховання толерантності у підростаючого покоління, терпимого ставлення до інших, їх думок та поглядів, повага один до одного.